Fertilitets-mentoring

fertilitetsmentor.jpg
 

Vejen til moderskab kan være både lang og hård. Ønsket om et barn kan være så højt og altoverskyggende, at alt andet falmer.  I et fertilitetsmentorforløb hjælper jeg dig med at komme gennem din fertilitetsrejse med dig selv, sjælen og ikke mindst forstanden i behold.

Der kan være flere grunde til at opsøge en fertilitetscoach, mens du prøver at blive gravid.

Måske har du brug for hjælp til at acceptere, at ønskebarnet lader vente på sig. Måske har du brug for værktøjer til at skabe ro og slippe stress, mens du gennemgår fertilitetsbehandling, eller måske har du brug for at dele din sorg over de udeblevne graviditeter med én som forstår dig og ved, hvad du gennemgår.

Et fertilitetsmentorforløb er for dig, der

  • føler dig følelsesmæssigt påvirket, overvældet eller stresset af udebleven graviditet / at være ufrivilligt barnløs

  • bliver provokeret over betegnelsen ‘ufrivillig barnløs’ og slet ikke kan identificere dig som sådan

  • oplever skam eller skyld over ikke at kunne blive gravid naturligt eller i de første behandlingsforsøg

  • kommer til at isolere dig, fordi du ikke møder forståelse

  • ikke kan holde andres graviditeter eller babyer ud (og gerne vil lære det)

  • er bange for, at det aldrig sker

  • gerne vil have hjælp til at acceptere, at du skal i fertilitetsbehandling

  • har brug for at tage beslutning om, om du/I skal anvende æg- eller sæddonor

  • har brug for hjælp til at afklare ‘hvornår er nok nok’ - eller om I skal tage valg omkring donation eller adoption

  • skal afslutte fertilitetsbehandling uden et barn og har brug for at finde ressourcer til at leve et meningsfuldt og rigt liv uden børn

  • oplever udfordringer i parforholdet pga. udebleven graviditet

  • er solist og skal afklare, om du vil forsøge at få et barn solo

  • gerne vil ændre dine hæmmende overbevisninger omkring din krop eller fertilitet

  • trænger til at finde dine gemte ressourcer frem, så du kan finde lyset i den livskrise, du befinder dig i

  • har en stor motivation for at reducere stress og øge dine chancer for at opnå graviditet

  • er et ressourcestærkt, reflekteret menneske, der har mod på at bruge din livssituation til personlig udvikling

Samtalerne foregår enten i Klinik9 i Stenosgade på Vesterbro eller over Zoom. Vi kan også tage en gåtur hvis du foretrækker det.


Jeg har åben for tilgang af nye klienter. Du er hjertens velkommen.

Hvordan er det at komme til samtaler hos mig?

Her kan du høre, hvordan 28-årige Anne Lind Andersen kom igennem sin fertilitetsrejse, og hvordan hun oplevede fertilitetsmentorsamtalerne.

Stress og fertilitet


Hvis du oplever fertilitets-stress, er du langt fra alene.

Mange af os oplever stress-symptomer, når graviditeten ikke lige indfinder sig, lige når vi synes, den skal. Og vi oplever et kæmpe kontroltab, når vi ikke længere bare kan arbejde lidt hårdere eller kæmpe lidt mere - ligesom vi måske er vant til.

Og så kommer symptomerne på stress. De kan være forskellige, men hos mine klienter viser de sig oftest som:

Tankemylder

Indre uro

Bekymringer

Grådlabilitet

Søvnløshed

Isolation

Modløshed

Hjertebanken

Undersøgelser viser, at kvinder, der kæmper med infertilitet og gennemgår fertilitetsbehandling er ligeså stressede som patienter med livstruende sygdomme som cancer og hjertesygdomme(1). Og stressen går ud over evnen til at blive gravid.

Et andet studie viser, at når man starter i fertilitetsbehand­ling, bliver man endnu mere stresset, hvilket får forskerne til at overveje, om fertilitetsbehandling i sig selv giver stress, og studiet konkluderer, at 23 % af kvinder i behandling stopper behandlinger pga. stress og angst(2). Endnu et studie viser, at 83,8 % af infertile kvinder oplever ‘mentalt pres’ og at presset er ‘moderate to severe’ hos 52 %.

Da jeg skrev min bog FRUGTBAR - Yoga der booster din fertilitet - Mental førstehjælp, der bevarer din forstand, trawlede jeg forskningsdatabaser igennem for finde forskning, der kunne sige noget om fertilitet og stress. Det er der naturligvis andre, der er kommet mig i forkøbet med, så jeg stiller mig især på skuldrene af den amerikanske ph.d. i gynækologi og obstetrik, Alice Domer, der har lavet et review af 20 studier om stress og fertilitet, hvor kun 5 af studierne ikke finder nogen signifikant sammenhæng(4). Du kan altså godt finde forskningsartikler, der konkluderer, at stress ikke har indflydelse på din fertilitet eller din chance for at blive gravid via fertilitetsbehandling. 


Stress hæmmer fertiliteten

University of Louisville School of Public Health and Information Sciences fastslår, at kvinder, der føler sig stressede, mens de har ægløsning, har omkring 40 % lavere chance for at blive gravide i den cyklus end i en cyklus, hvor de ikke føler sig stressede. Kvinder, som generelt føler sig mere stressede end andre kvinder har 45 % lavere chance for at blive gravide end andre ikke-så-stressede kvinder.

“Higher stress during the estimated ovulatory window was statistically significantly associated with a 46% decrease in fecundability. This effect is large enough to be considered clinically significant, as it translates to more than a 3-month delay in conception. “ (5)

Man ser lignende resultater i et dansk studie, hvor man fandt, at kvinder, der scorede over 80 % på en skala for ‘psychological distress’ målt på cyklusdag 21, havde 40 % mindre chance for at blive gravide end i andre cykli. (I dette studie knyttes effekten af stress ydermere sammen med en lang cyklus)

Stress i fertilitetsbehandling
Men hvad så når man er i fertilitetsbehandling og kroppen får tilført ekstra follikelstimulerende hormon via de indsprøjtninger, du tager for at danne flere æg? Så er kroppens egen (stress)hormonproduktion vel underordnet? Det kunne man tro, men ifølge Alice Domer, der i øvrigt er en stor inspirations­kilde for mit arbejde med yoga for fertilitet, betyder stress og vores emotionelle balance også en del her. 

Som nævnt har Domer gennemført et review af 20 globale studier om stress og fertilitetsbehandling. 15 af de 20 studier viser, at psykologisk stress før og under en IVF­-cyklus resulterer i færre graviditeter. Mange af undersøgelserne viser en stærk forbindelse mellem stress og negative IVF­-cykli, og et enkelt studie viser, at kvinder med depressionssymptomer kun har halv så stor chance for en positiv gra­viditetstest via IVF i forhold til kvinder, der ikke er deprimerede(7). 

Et studie fra 2016, publiceret i American Journal of Obstetrics and Gynecology, viser en 38 % lavere chance for undfangelse hos kvinder, der lider af depression, i forhold til dem, der har få eller ingen symptomer på depression.  

Et ret nyt studie fra University of California viser en stærk relation mellem kvinders emotionelle balance og deres graviditetsrate ved IVF. I de mest markante tilfælde, hvor kvinderne har været meget deprimerede eller stressede, har man konkluderet, at de havde op mod 93 % mindre chance for at føde et barn end kvinder, der var følelsesmæssigt stabile(8).


Det er jo verdens største paradoks: Vi bliver stressede af ikke at blive gravide, og stress hæmmer vores chancer for at blive det. 

15 % af os får symptomer på depression af at være i behandling, og depression nedsætter vores chancer for graviditet (via IVF) med op mod 50 %. 

Har man stress, fordi man har for travlt på arbejdet, kan man sige sit job op, men når man forbinder det at reproducere sig selv med selve meningen med livet, lader det sig bare ikke gøre at vende ryggen mod dét, der stresser os.

Derfor er min pointe, at vi bliver nødt til at supplere den medicinske fertilitetsbehandling med noget, der styrker vores mentale og fysiske sundhed. Vi kan ikke ændre omstændighederne, men vi kan lære os selv at stå i de bølger, der skyller ind over os - og stadig bevare os selv - og vores forstand.  

Den stress, der kan komme af baby-cravings er normal, helt normal. Det kan være fuldstændig altoverskyggende og isolerende at ønske sig et barn og ikke kunne få det. Det kan være en livskrise. Og det er min holdning - og erfaring, at vi må arbejde med vores mentale sundhed og tage stresssymptomerne alvorligt, så vi ikke ender i den kedelige statistik, der viser, at 15 % af os kvinder, der er i fertilitetsbehandling og ikke får vores graviditetsønske opfyldt inden for et år, udvikler alvorlige symptomer på depression. 15 %! (6). Det er hver sjette. Det kan være altoverskyggende og nærmest identitetsovertagende at ønske at blive gravid og ikke blive det. Det ved jeg selv fra tre år i fertilitetsbehandling. 

Og det er det min fertilitetsmentoring handler om. At lære dig praksisser, der gør dig i stand til at stå midt i stormvejret uden at miste fodfæstet. At turde at mærke alle følelserne, uden at lade dig stress unødigt. Det er overhovedet ikke sikkert, det er stress, der står i vejen for din graviditet, men lad os sammem sørge for, at du ikke ender i den føromtalte virkelig triste statistik, der viser, at mange af os, der gennemgår mange fertilitetsbehandlinger får symptomer på depression.


Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8142988/ + Thilde Vesterby, FRUGTBAR, Turbine 2019, s. 52

2 Impact of a Structured Yoga Program on Anxiety in Infertility Patients: A Feasibility Study.

https://www.researchgate.net/ , Thilde Vesterby, FRUGTBAR, Turbine 2019, s. 52

3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7750406/

4 Thilde Vesterby, FRUGTBAR, Turbine 2019, s 54-55

6 Thilde Vesterby, FRUGTBAR, Turbine 2019 s. 203

7 Nilni m.fl., Depression, anxiety, and psychotropic medication use and fecundability, American Journal of Obstetricks and Gynecology, 2016

8 https://www.domarcenter.com/fertility/stress


Priser


Mentoring skal skabe langsigtede resultater, og jeg tror på, at vi får det bedste resultat ved at mødes nogle gange over tid. Oftest er det mellem vores sessioner, at arbejdet og udviklingen virkelig udfolder sig.

For at tillade dette, tilbyder jeg kun forløb af minimum 3 sessioner.

Jeg anbefaler, at der går omkring to uger mellem hver session, så du har tid til at arbejde mellem vores aftaler. Du kan også lade det følge din eventuelle fertilitetsbehandling, så du kommer hos mig, når du føler dig mest udfordret - måske mens du venter på svar.

Hvis du har brug for at afdække, om jeg er den rigtige for dig, kontakter du mig selvfølgelig bare, før du booker.

Du kan vælge mellem samler med fysisk fremmøde på Vesterbro i København eller online over Zoom (jeg sender dig et link - det er meget simpelt).

Jeg glæder mig til at arbejde sammen med dig.

Forløb af 3 x 75 minutter: 2.800 kr.

Forløb af 5 x 75 minutter: 4.300 kr. 

Forløb af 10 x 75 minutter 7.600 kr. 

Du kan booke en session online ved at klikke herunder. Du behøver først tage stilling til, hvor mange sessioner, du gerne vil købe efter vores første session. Det er også først der, du betaler.