Guide til dig:

Mine fem bedste fertilitetsfremmende yogastillinger

Der kan være mange årsager til, at en graviditet lader vente på sig. En af dem er stress i kroppen. University of Louisville School of Public Health and Information Sciences fastslår, at kvinder, der føler sig stressede, mens de har ægløsning, har omkring 40 % lavere chance for at blive gravide i den cyklus end i en cyklus, hvor de ikke føler sig stressede. Kvinder, som generelt føler sig mere stressede end andre kvinder har 45 % lavere chance for at blive gravide.  Ved at reducere stress, forbedrer du altså chancen for at opnå graviditet. Og stressreducering er noget af det yogaen kan. Og tilsat øvelser, der øger blodtilførslen til de reproduktive organer, kan yoga være med til at styrke din krops naturlige fertilitet og give din hårdt prøvede krop lidt ro.

Regelmæssig yogapraksis kan regulere din menstruation og styrke blodgennemstrømningen til livmoderen. Alt sammen tiltag, der har direkte indflydelse på din fertilitet.

Jeg har her samlet 5 af de yogastillinger, jeg næsten altid anbefaler og underviser på mine forløb med Yoga for fertilitet. Du kan bruge dem hver dag, hvis du har lyst, eller bare praktisere en enkelt om dagen, så din krop får lidt kærlig opmærksomhed hver dag. Er du i fertilitetsbehandling kan du lave alle stillinger i de ca. to uger op til insemination eller ægoplægning, men efter dette skal du vælge de restorative (de tre sidste) og bare springe de to første over. Du skal altid følge din læges anvisninger, hvis noget særligt gælder for dig.

Jeg håber, stillingerne kan give dit et åndehul i hverdagen, hvor du giver dig selv kærlig opmærksomhed og omsorg i en udfordrende periode i dit liv. Og har du noget, du vil spørge mig om, er du velkommen til at bruge kontatoplysningerne til højre på siden. 

God fornøjelse.

Namasté

Thilde

1. Pashimotasana (Siddende foroverbøjning)

_MG_6748.jpg

Start din yogapraksis med den siddende foroverbøjning. Den giver bagsiden af benene et stræk, samtidigt med at den stimulerer dine æggestokke og livmoder. Døjer du med menstruationssmerter, er stillingen her god. Sæt dig på yogamåtten eller på et foldet tæppe. Få god kontakt til underlaget med sædeknuderne. Ræk dine arme i vejret og forlæng rygsøjlen. Fold forover på udåndingen. Det betyder ikke noget, hvor hænder eller næse ender.  Se om du blot kan forkorte afstanden mellem din mave og dine lår og giv efter ind i stillingen - uden at hive eller tvinge kroppen længere ned. Hold stillingen i fem åndedræt, hvis alt føles OK.


2. Ardha Ananda Balasana (Halv happy baby pose)

Halv happy baby pose blødgør og åbner hofterne og forbedrer blodtilførslen til de reproduktive organer. I stillingen masserer det bøjede ben nænsomt de reproduktive organer i hver side og holder blodet tilbage. Når du slipper stillingen efter ca 5 åndedræt, bliver hele området næret af frisk, iltet blod. Stillinger, der strækker, åbner og blødgør hofterne, øger blodtilførslen til æggestokke, æggeleder og livmoder. Hofteåbnere er især gavnlige, hvis du har endometriose.

Læg dig på ryggen. Bøj det ene ben ind mod brystet. Hold det gerne her et par åndedræt, mens du guider det ud mod armhulen. Løft så underbenet op mod loftet, som om foden skulle træde på loftet og hold fast i enten knæhase, skinneben eller på ydersiden af foden. Forestil dig, at nogen placerer en tung hånd på hoften på det strakte ben, så den bliver tung og afspændt.  Kom ud af stillingen hvis du oplever smerte - ellers kan du blive i fem åndedræt. 


3. Supta Baddha Konasana (Sovende sommerfugl)

En restorativ hofteåbner, der strækker indersiden af lårene og styrker blodtilførslen til lyske og bækken. Stillingen er også god til at afhjælpe oppustethed ved hormonbehandling samt menstruationssmerter. I fertilitetsyoga vil vi gerne bløddøre indersiden af låret, da en spænding i denne muskel kan facilitere en spænding i livmoderhalsen - og det er ikke optimalt, hvis man gerne vil være gravid.

Læg din på ryggen på yogamåtten med fodsålerne ind mod hinanden og knæene ud til siderne. Læg en yogaklods eller en tyk bog ind under hvert lår, så du forhindrer knæene i at falde helt ud til siderne. Du kan med fordel sætte klodserne diagonalt, så du får en flade siden ind måde låret - ikke den skarpe. Læg armene ud fra kroppen med håndfladerne op mod loftet og saml evt. skulderbladene en anelse på ryggen for at åbne brystet, eller læg hænderne et sted på kroppen, der har brug for lidt ekstra energi.

 Gå efter en åbning over hofterne snarere end et stærkt stræk og bliv gerne i stillingen i fem minutter.


4. Viparita Karani (Legs up the wall)

Legs up the wall pose er fertilitetsfremmende, fordi den guider blod og energi lige derhen, hvor vi gerne vil have det: i bækken, livmoder og æggestokke. 

Fold et tæppe et par gange og læg det tæt på en væg. Plant bagdelen på tæppet og sving benene op. Placer armene ud fra kroppen med håndfladerne op mod loftet og saml eventuelt skulderbladene en smule, så du åbner forsiden af torsoen.

Stillingen er rigtig god, når du har haft ægløsning og har forsøgt at undfange  - enten naturligt eller via behandling. Den er afslappende, beroliger nervesystemet og fører blod og energi til området omkring bækkenet. Og så er det en omvendt stilling - bare uden brug af styrke og balance, men du får stadig fordelene: regulering af dit blodtryk og bedre cirkulation til hjerte og hjerne. Bliv gerne i stillingen i fem minutter - eller indtil det begynder at krible i fødderne. Stillingen kan bruges gennem hele din cyklus, men undlad tæppet under bagdelen, når du har din menstruation.


5. Shavasana (Den døde mands stilling)

Shavasana gavner din fertilitet fordi, den får dig til at slappe af. Når du koncentrerer dig om at tage en pause og slappe af (som al yoga for fertilitet i øvrigt er designet til) reducerer du stresshormon i kroppen, og det har direkte indflydelse på din krops evne til at producere kønshormon. Bliv gerne i shavasana i 10 minutter eller mere.

Namasté.